Hoe je de beeldvorming rondom ouderen langzaam kan veranderen
Ik loop op een markt waar zorginstellingen zich presenteren aan studenten verpleegkunde. Zij kunnen zich hier oriënteren op hun stage, een belangrijk onderdeel van hun HBO-studie. Opvallend is dat de studenten allemaal samendrommen bij die stands van ziekenhuizen. Bij de stand van een thuiszorgorganisatie gericht op ouderen is het een stuk rustiger. Een verpleegkundige van de organisatie klaagt: “Hoe we ook ons best doen, met frisse jonge mensen hier neerzetten, leuke folders en giveaways, er kleeft iets negatiefs aan ouderen. We krijgen maar niet over de bühne waarom het werken met ouderen eigenlijk zo leuk is. Het lukt ons moelijk om personeel te vinden”. Dat roept meteen de vraag op hoe je de beeldvorming rondom ouderen kan veranderen, want dat is duidelijk hard nodig.
De noodzaak voor zorgpersoneel is groot
De grote groep ‘babyboomers’ is oud aan het worden en hun levensverwachting stijgt. Volgens het CBS gaat het aantal ouderen de komende 20 jaar verdubbelen naar 1,6 miljoen 80- plussers. Die gaan beroep doen op gezondheidszorg en als ze niet meer thuis kunnen wonen, azen op plekken in verpleeghuizen. Dat terwijl het aantal mensen dat zorg en ondersteuning aan die toenemende groep ouderen kan bieden daalt. Nu al is de arbeidsmarkt krap en zijn zorgprofessionals schaars. Hoe krijg je dit gat gedicht?
Beeldvorming ouderen is slecht
Het begint bij een realistische beeldvorming. Van al die verpleegkundige studenten die een romantisch en dynamisch beeld hebben van ziekenhuizen komt daar uiteindelijk maar 50% terecht. Ook in een ziekenhuis komen er afgezien van de kinderafdeling en kraamkliniek vooral ouderen terecht en zul je daar in verhouding het meest mee van doen te hebben. Het beeld dat ouderen klagende grijze duiven zijn die je moet wassen en steunkousen aantrekken is achterhaald.
Ouderenzorg is wel leuk omdat…
Ik spreek een docent van de hbo-opleiding verpleegkunde die een vurig pleidooi voor de ouderzorg afsteekt. “Ouderenzorg is juist zo leuk omdat de zorg complex is: er is vaak sprake van combinaties van kwalen, operaties en meerdere zorgvragen die gekwalificeerd personeel vragen. Wat heel prettig is dat de acceptatie van zorg bij ouderen veel meer aanwezig is. Ze leunen op verpleegkundigen en artsen, werken mee. De focus in de behandeling ligt lang niet altijd op genezen, maar ook op leven met de ziekte en de gedragsverandering die daarbij komt kijken. Kortom ouderzorg is een discipline die zich volop ontwikkelt en waar je veel kan leren en samenwerken.”
Investeer in een aantrekkelijke werkomgeving
Beeldvorming verander je niet zomaar alhoewel je met eerlijke communicatie in beeld en woord al wel een heel eind komt. Waar je als zorginstelling wel direct invloed op uit kunt oefenen is de werkomgeving. Een veilige plek waar je je kan ontwikkelen, collega’s met wie je kan sparren, een ondersteunende leidinggevende, een lonkend perspectief, een fijne kantine, allemaal zaken waar je verschil mee kan maken.