De herfst is echt begonnen en daarmee ook de tijd van het maken van plannen en verdelen van de budgetten voor volgend jaar. Een proces dat bij veel bedrijven volgens een vast patroon verloopt. Maar wat als je het volgend jaar anders wilt doen? Innovatiever, inclusiever, productiever, effectiever. Ga je dan je planvorming op dezelfde manier doen als vorig jaar, met dezelfde templates en dezelfde vergaderingen en afstemrondes?

Proces als middel

Beschouw dan het planningsproces als eerste stap in het bereiken van je nieuwe doelen, het realiseren van je jaarplan en kies dan ook voor een andere werkwijze. Kies voor een creatievere werkvorm; maak bijvoorbeeld samen een moodboard hoe het resultaat van de nieuwe doelen eruit ziet, of maak een spel met vragen, opdrachten, spelsituaties en puntentelling. Alleen al het ontwikkelen van het spel geeft heel veel nieuwe inzichten en ideeën. En het spelen ervan met collega’s resulteert in nieuwe ideeën en teamspirit.

Spelend leren

Leer van je eigen creativiteit en die van je collega’s. Al spelende bouw je samen een beeld op van je doelen uit het jaarplan en van het te behalen resultaat, je ontwikkelt een gezamenlijke woordenschat en neemt oprecht tijd om de drempels en versnellers te leren kennen. Je zult zien dat dat niet alleen in de implementatiefase enorm helpt, maar dat de plannen er ook beter, realistischer en beter gedragen door worden.

Inspiratie nodig?

Vraag je je af hoe deze methode er voor jouw organisatie kan uitzien of twijfel je of dat op korte termijn nog wel haalbaar is? Weet dan dat wij je kunnen helpen. Zo hebben wij bijvoorbeeld vorig jaar het Nova College Hoofddorp geholpen door hun planfase creatiever in te steken. Wil je weten hoe, laat het ons weten via onderstaande button, of bel gewoon om hierover eens bij een kop koffie met ons van gedachten te wisselen: 06 47 95 84 88.