Ontmoeten doe je zo; faciliteer en activeer kennismaking
Het park Hoge Veluwe en de Hogeschool Leiden ontdekten het deze week. Ontmoeten, elkaar zien en spreken is stimulerend, motiverend en inspirerend. Zeker na een periode van online werken. In twee prachtige bijeenkomsten zagen we het voor onze ogen gebeuren. Mensen vinden ontmoetingen leuk. Of het nou collega’s van dezelfde hogeschool zijn of collega’s uit het vak, ontmoetingen verrijken.
Teambuilding, maak ook kennis met de kennis van je collega
Gesprekken met vreemde collega’s, mensen die je niet zo goed kent, komen niet automatisch op gang. Dat kost de meeste van ons moeite. Dat is best jammer, omdat de mooiste antwoorden komen van mensen die je niet kent. Klinkt gek maar als je langer nadenkt, valt dat misschien toch wel mee. De antwoorden uit de kring van bekenden ken je waarschijnlijk al of kun je wel verzinnen. Een onbekende heeft een ander netwerk, ander input en komt dus met de meest verrassende antwoorden. Dit principe heet serendipiteit; het vinden van iets onverwachts en bruikbaars terwijl je op zoek was naar iets totaal anders.
Interactieve workshops voor meer teamwork
Kennisdelen begint bij kennismaken. Dat doe je bijvoorbeeld door de bijeenkomst te organiseren in het Nationaal Park de Hoge Veluwe zoals we voor de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants deden. Natuurlijk kun je niet naar zo’n prachtig natuurpark zonder er ook te wandelen. En laat wandelen nu een hele laagdrempelige manier zijn van kennismaken. Daarna legden we in een mooi verhaal van de gids de connectie tussen samenwerken in de natuur en menselijk teamwork. Analogie met de noodzakelijke voorwaarden, behoefte aan externe hulp en rolverdeling kwamen aan de orde.
Creatieve werkvormen om contact te faciliteren
Een verrassende locatie is geen must. Ook in de aula van de hogeschool kun je met creatieve werkvormen het kennismaken bewust faciliteren. Creëer met een puzzelelement random groepjes. Bij de Hogeschool Leiden heette de bijeenkomst de Sleutel Expeditie; een verwijzing naar zowel Leiden als sleutelstad en het gezamenlijk ontginnen van nieuwe wegen. Via iconen op de naambadges moesten deelnemers uitzoeken bij welke expeditie zij zich konden aansluiten. Was het de expeditie naar de gele rivier of de rode berg. Het uitzoeken wie welk team is, leidt al tot veel overleg en laagdrempelig contact.
Kennismaken wordt kennisdelen met aandacht
Besteed vooraf aandacht aan de deelnemers vanuit hun situatie. Zijn ze nieuw, kennen ze elkaar, welke informatie is op welk moment gewenst. Dat geldt niet alleen vooraf en tijdens maar juist ook na afloop, dan is het moment om de vruchten te plukken en de eerste contacten en ontmoetingen tot bloei te laten komen. Eigenlijk begint teamspirit pas na de teambuildingsdagen. Hoe zorg je dat wat je daar hebt bereikt, blijft vasthouden, verder ontwikkelt en toepast. Dat draait om aandacht, tijd en prioriteit. Plan dat ook bewust van te voren in. En aarzel niet om ook incomplete, nog niet volledig uitgewerkte ideeën alvast breder te delen. Je collega’s helpen je vanzelf verder.
Wil je ook eens een andere bijeenkomst, eentje die inspireert, motiveert en nieuwe inzichten geeft, nodig dan eens een vreemde uit. Durf je het aan, bel ons gerust.