Impact maken in je eerste 100 dagen 

Je hebt die nieuwe baan gekregen. Top! Iedereen wacht met smart op jouw leiderschap en jij wilt snel impact maken. De 100 dagen klok tikt door; daadkracht tonen dus!  Toch zijn er valkuilen waar je liever niet in wil stappen. Blinde vlekken, een onzichtbare teamdynamiek, onbekende krachtenvelden in de markt, om er maar een paar te noemen. Als je last zou hebben van het ‘impostor’ syndroom dan viert dit juist nu hoogtij. Hoe weet je als leider door dit spanningsveld te navigeren? Hoe vind je de juiste balans tussen daadkracht en wijsheid? 

Tips om je als leider op te stellen:

  1. Wees bescheiden. Daadkracht en arrogantie liggen vaak dichtbij elkaar in de ogen van de aanschouwer. Door jezelf als ‘collega’ in plaats van ‘leider’ in te zetten word jij de co-creator van de nieuwe richting.  Een externe partij kan zorgen dat je deze doelen in gezamenlijkheid bereikt
  2. Wees een ‘waarom’ beer! Je nieuwe collega’s hebben een schat aan informatie die jij (nog) niet hebt. Vraag hen het hemd van het lijf! Benut vooral de gouden kans om de ‘domme’ vragen te stellen. ! Zij zullen het juist extra waarderen dat zij jou kunnen helpen.
  3. Toon lef. Je bent aangesteld om beweging te brengen. Doe het dan ook. Kijk niet weg! Met je frisse blik ben jij als geen ander in staat om de vinger op de zere plek te leggen. Door de pijnpunten te benoemen en op de ‘to do’ lijst zetten zet je die daadkrachtige toon. Zowel binnen jouw team en (juist) met jouw leidinggevenden.   
  4. Voed de onrust. De grootste vijand is de status quo. Er zijn altijd veel krachten aanwezig om deze vast te houden. Door continu de juiste conversaties (formeel en informeel) te voeren geef je de latente ontevredenheid steeds meer zuurstof. En alles wat je aandacht geeft groeit.  Precies wat je wil!
  5. Omschrijf samen de ‘bloei’. Jouw kerntaak als leider is om het doel helder te maken. Zorg dat je samen met je team het doel beschrijft – niet alleen wat je wilt bereiken maar hoe jullie dat gaan doen.
  6. Hak knopen door. Jij hebt ten slotte de verantwoordelijkheid om de kansen in daden om te zetten. Snelheid en helderheid zijn geboden. Hier komt jouw daadkracht het beste uit de verf!

Herken je de uitdaging? Worstel jij met deze lastige balanceerkunst?  We balanceren graag met je mee. Vraag een 100-dagen gesprek aan met een van onze adviseurs om met succes een nieuw seizoen in te luiden.   

 

IMPACT MAKEN IN JE EERSTE 100 DAGEN?