Jouw ledenorganisatie naar het vijfde seizoen?
Je ledenaantallen dalen, het landschap om je heen verandert drastisch. Je merkt dat het lastig is om je koers te veranderen in een organisatie die grotendeels op de oude leest is geschoeid. Hoe benut je de kansen om jouw impact te vergroten?
De veranderingen die voortkomen uit de belangrijkste trends en ontwikkelingen zijn complex en holistisch. Het volstaat niet om elke week iets te posten op social media om aan te tonen dat je wel degelijk open met je leden communiceert. Je hele organisatie zal in beweging moeten komen.
IN VIJF STAPPEN naar een bloeiende vereniging
1. zet je kernovertuiging op scherp
Van oudsher kon je je als ledenvereniging beroepen op de ‘onzichtbare en onmisbare’ lobbyactiviteiten en standaard ledendiensten. Jouw huidige en nieuwe leden, je leveranciers, partners en het publiek, zeg maar je ‘vrienden’ willen meer van je zien en horen. Kijk in de spiegel en vraag jezelf af hoe relevant jullie werkelijk zijn. Als inkomsten tegenvallen en nieuwe leden of vrijwilligers lastig te vinden zijn dan dan zal je aan je bestaansrecht moeten werken. De Koers & Karakter dynamiek laat zien dat je kernovertuiging de brandstof is van je organisatie.
2. Omarm ONdernemerschap

Ga de boer op, denk buiten de gebaande paden, toon lef en durf! Wil je impact maken is dat nodig. Staar je niet blind op ledenaantallen of kostenreductie maar onderzoek ondernemende manieren om je doelen te bereiken. Stap niet in de valkuil van eindeloos onderzoeken en onderbouwen maar start klein met een ‘Minimal Viable Product’ en ga testen. Zo ga je met vallen en opstaan én in contact met je doelgroep op zoek naar de juiste mix van diensten en producten. Geen alles of niets lidmaatschap – maar diensten op maat of in nog te bedenken andere vormen.
Lees voor inspirerende voorbeelden het interview met Anneke van Zanen, voorzitter van NOC*NSF.
3. REORGANISEER VOOR WENDbaarheid
Bekijk of de huidige structuren in jouw organisatie nog dienstbaar zijn aan je doelen. Werken bestuur, directie en toezichthouders goed samen, staat het hoofdkantoor in goed contact met de regio’s, versterken de professionals de leden en omgekeerd. Zitten de statuten en regelementen de snelheid, creativiteit en motivatie niet in de weg. Beoordeel of je de juiste talenten in huis hebt om verandering in gang te zetten. Beleg rollen en verantwoordelijkheden projectmatig zodat iedereen met plezier en focus zijn bijdrage levert op het juiste moment. En zorg dat je voor alle rollen alles goed documenteert voor een soepele overdracht. Kijk bijvoorbeeld eens bij een studentenvereniging hoe zij de bestuursoverdracht geregeld hebben.
4. Creëer een open community
Schep de mogelijkheden voor elke potentiele ‘vriend’ om makkelijk en voor niks kennis te maken. De nieuwe ‘gratis’ economie vraagt dat jij wat geeft voordat je iets kan ontvangen. Jouw ‘vrienden’ willen echt meedoen en meedenken. Gehoord worden ook al staan ze letterlijk op afstand van de ‘inner circle’. Geef ze de ruimte om een bijdrage te leveren, faciliteer dit zonder van boven af op te leggen hoe het moet. Het gezamenlijke doel is wat jullie bindt, niet de structuur of de hiërarchie.
5. Bouw Aan Dynamische intelligentie
Nieuwe ‘vrienden’ voor jouw vereniging vind je door gericht in een grotere vijver te vissen. Data zijn hiervoor onmisbaar. Denk dus goed na over wat je wil weten. Slimme data en ICT-oplossingen helpen je om de kennis van jouw ‘vrienden’, hun achtergronden en hun voorkeuren goed en veilig vast te leggen. Zorg dat de techniek vóór je en niet tegen je werkt zodat jij op basis van de goede data een passend aanbod kan doen in een toon die aansluit bij je doelgroep.
Ons gedachtegoed in de media
7-12-2020. Op de mat bij bestuurders van non-profit organisaties: ons artikel Een frisse blik op uw nieuwe speelveld in Bestuur Rendement.