We bevinden ons precies op een schakelpunt nu we langzaamaan weer meer ‘mogen’ na een periode waarin we zijn gaan wennen aan thuiswerken. Hoe pak je dan nu de draad weer op? Wij zien twee strategische routes die je beiden zou moeten oppakken:

Onderzoek toont aan dat het minstens 21 dagen duurt om te wennen aan nieuwe omstandigheden en dat het gemiddeld 66 dagen duurt voor nieuw gedrag ook maar enigszins is eigen is gemaakt. Om écht stevig geïmplementeerd te worden, heeft een gewoonte gemiddeld zelfs tot 254 dagen nodig. Tellen we vanaf 15 maart, de dag dat we in intelligent lockdown gingen, dan zijn we 70 dagen verder.

Hoe pak je dan nu de draad weer op?

We bevinden ons dus precies op een schakelpunt nu we langzaamaan weer meer ‘mogen’ na een periode waarin we zijn gaan wennen aan thuiswerken. Hoe pak je dan nu de draad weer op? Wij zien twee strategische routes die je beiden zou moeten oppakken:

1. Restart je team
Na 70 dagen thuiswerken is je team minder verbonden met elkaar en me je organisatie. Alle inspanningen om contact te houden ten spijt. Het is nu eenmaal een gegeven dat als je elkaar minder ziet of spreekt, je minder betrokken bent. Je hebt niet die losse opmerkingen of vragen tussendoor die juist de smeerolie zijn van een team maar waarvoor je niet gaat bellen. Dat betekent niet dat zij niet gemotiveerd zijn. Hoewel dat risico ook om de hoek ligt. Zeker als het werk door omstandigheden op een laag pitje of zelfs stil heeft gestaan. Hoe minder van mensen gevraagd wordt, hoe minder zij presteren.

Nu we weer naar kantoor mogen, ontstaan er andere situaties. Niet iedereen is tegelijkertijd op kantoor waardoor er dubbel gecommuniceerd moet worden. En er is wellicht een nieuwe focus in het werk waar nieuwe energie voor nodig is.

Back to Work – sessie

Onze collega Mari Bouwmans-Stikvoort biedt een Back to Work-sessie aan van 60 minuten om de energie binnen het team weer te bundelen zodat die weer gaat stromen. Wil je meer weten, stuur haar een mail.

2. Restart je business
De cashflow-analyse is doorlopen, je hebt aanpassingen doorgevoerd waar nodig en waar mogelijk, je hebt je business voor de komende weken ingericht. Maar dan? Wanneer kun je de business weer of verder aanzwengelen? Is dat al voor de zomer, in september of daarna? En is dat voortbouwen op wat de afgelopen weken is ontstaan of op dat wat je voor de lockdown aan het opbouwen was?

Hoe verder je vooruit kijkt, hoe meer onzekerheden er zijn. Het is dan juist belangrijk om terug te grijpen op je kernovertuiging; hoe vind jij écht dat jouw klant het allerbest geholpen is. Dit is je fundament om op te bouwen. Dat vraagt wel een visie op jouw klant en vooral op wat er bij de klant veranderd is.

Met onze Scenario Verkenner krijg je antwoord op die vragen. In een kort traject met je team sorteren we voor op de meest voor de hand liggende scenario’s en werken deze uit naar de acht elementaire organisatiekwaliteiten van een optimale Koers & Karakter dynamiek die je naar het vijfde seizoen leiden.

Wil je meer weten over hoe de Scenario Verkenner werkt en wat het kan opleveren, neem contact op met Suzanne Vink.