Niemand kan op dit moment voorspellen waar het heen gaat met het virus en welke risico’s je bedrijf loopt. Een ding is zeker, je wilt een gedegen aanpak en niet als een lam naar de slachtbank geleid worden. Je wil opties hebben!

Cashflow-analyse is je eerste stuurinformatie

Dat vraagt inzicht in de risico’s die je organisatie loopt, te beginnen bij de financiële situatie. Startpunt is een gedegen analyse van de cash flow. Hoe zitten de geldstromen in elkaar en wat is de forecast? Voor de meeste ondernemers is dit zeker in deze onzekere tijden, maandelijks, vaste prik. Juist in deze tijden is het belangrijk om te weten hoeveel cash je hebt om aan je verplichtingen te kunnen voldoen. Als er sprake is van acute betalingsnood zal je alle uitgaven met onmiddellijke ingang moeten bevriezen. Kostenbeheersing en besparing is dan de enige optie. Wat je situatie ook is, de cashflow is je eerste stuurinformatie.

Onderbouw je aannames voor de omzetontwikkeling

Maar die cashflow forecast is ergens op gebaseerd. Op aannames over de omzetontwikkeling, over de vraag naar je product en waarschijnlijk ook de ontwikkeling van inkoopprijzen en of salarissen. Daarbij speelt ook andere belangrijke informatie een rol. Dan hebben we het over het niet-financiële vermogen. Denk daarbij aan informatie over hoe innovatief je product werkelijk is, hoe getalenteerd je mensen zijn, hoe zwaar de concurrentie is, hoe rijp de markt is en hoe trouw je klanten zijn. Een scherpe marktanalyse is daarom onmisbaar in je totale risico-analyse. Wees daarbij kritisch naar de business skills die in deze periode nodig zijn.

Ontwikkel scenario’s en de bijbehorende business skills

Met deze drie invalshoeken: de financiële situatie, je niet-financiële vermogen en je marktsituatie bouw je scenario’s op. Ze geven inzicht in de korte en lange termijn risico’s van je bedrijf. Risico’s die je kunt wegen op impact om daarna aan de slag te gaan met een onderbouwde aanpak en ontwikkeling van je skills.

Wij helpen je daar graag bij. Als sparringpartner en tegenlezer van je plannen en aannames. Of we gaan fundamenteler aan de slag met een risico-inventarisatie en het bouwen van een stevige scenario-analyse. Met een degelijke aanpak, gestructureerde analyse en kritische en creatieve invalshoeken ontrafelen we samen alle informatie en data die ertoe doen. Zo kan je vanuit een en stabiele basis betere keuzes maken.

Vijf cruciale business skills

Wij hebben een vijf business skills op een rij gezet die volgens ons cruciaal zijn bij het succesvol implementeren van de toekomstplannen voor je bedrijf.