Een sterk merk gaat veel verder dan een mooie huisstijl. Stel je krijgt een cadeautje. Het ziet er prachtig uit. Glanzend papier, kunstig gevouwen, mooie strik. Dat belooft wat! Nieuwsgierig geworden en vol verwachting maak je het open. Maar wat blijkt? Er zit iets alledaags in. Merkloze washandjes ofzo. Voor sommigen misschien een fijn cadeau maar voor de meeste van ons zal het een teleurstelling zijn. De belofte is niet waargemaakt. En toch is dit wat wij nog veel zien om een merkidentiteit te bouwen; de communicatie ziet er prachtig uit met mooi beeld en professionele opmaak maar de uiteindelijke dienstverlening ligt niet altijd in lijn met de verwachtingen die de communicatie oproept. Wij noemen dat de cadeaupapier-valkuil. Je merkidentiteit gaat namelijk over wie je bent, waar je voor staat en hoe dit tot uiting komt in het product en de dienstverlening.

Versterk je Merkidentiteit

Natuurlijk moeten de communicatie-uitingen goed zijn. Maar als een bedrijf zich echt onderscheiden wil positioneren, moet de focus op het cadeau zelf liggen. Ga maar na; een cadeau dat met zorg is uitgekozen en precies past bij jouw persoonlijkheid en leven maakt een sterke, positieve indruk en leidt tot versteviging van de relatie met de gever. Laat de vorm van je communicatie goed aansluiten bij wie je bent. Dat vraagt dat je goed weet waar je voor staat.

Product versus merk

Wij zien dat er veel tijd, geld en energie geïnvesteerd wordt in de productontwikkeling. Juist omdat zakelijke dienstverleners de vakinhoudelijke expertise tot in de vingertoppen beheersen, is er een sterke drive om te zorgen dat het product tot op de komma nauwkeurig klopt. De gedachte is dat als het product nou maar perfect is, het succes vanzelf volgt. Maar zoals je weet; er gaat bijna niets vanzelf. Om het product tot een succes te maken, zijn er nog een paar voorwaarden waaraan moet worden voldaan:

1. Relevant

Hoe goed het product ook is, het moet wel relevant zijn voor de doelgroep. Gaat het hen helpen bij hun business?

Geloofwaardig

Ook hier gaat het om de beeldvorming bij de doelgroep; geloven zij dat jullie dé partij zijn die dit product kan leveren met de belofte die je doet?

Onderscheidend

We geloven je als je zegt dat jullie product onderscheidend is ten opzichte van de concurrentie. Belangrijker is dat je doelgroep dat ook ziet. Maar zoals het gaat bij dienstverlening: het is eenvoudig te kopiëren of te claimen door de concurrent. Zorg dus dat je het ook uitdraagt en er naar gedraagt. Zo bouw je een consistent merkbeeld op. En creëer je vertrouwen bij je doelgroep .

Communication de basis voor je merkidentiteit

Het onderscheid zit ‘m niet (alleen) in het product. Het zit in het feit dat het is afgestemd op de doelgroep; op jouw visie hoe de doelgroep het best geholpen is. En dat vertaalt zich naar alle contactmomenten (touch points) die de doelgroep met jouw organisatie heeft. En dat gaat dus ook over de manier waarop de factuur wordt verstuurd, of de bereikbaarheid. Ja, ook over het product, de verpakking en de communicatie. Alle contactmomenten roepen een associatie op, bouwen samen aan je merk. En wanneer die associaties samen één verhaal vertellen dat aansluit op de behoefte van de doelgroep, dan ligt succes binnen handbereik en leg je de basis voor een sterk merk.

Een relevante, geloofwaardige en onderscheidende positionering is één van de acht elementaire succesfactoren.

Wilt u ook weten hoe je van jouw producten en merk , mooie cadeaus kunt maken of wil je gewoon hier eens over doorpraten, neem gerust contact op. We maken met plezier tijd voor een leuk gesprek over merken, positionering en passende communicatie?