Meer dan een dag op de hei

Zeker dit jaar is de waan van de dag letterlijk ‘waanzinnig’. Goed nadenken over je strategische richting en opties is een lastige opgave voor veel organisaties. Dat is ook niet zo gek – jij bent immers bestuurder en niet een voltijds strateeg. Maar je bent wel voldoende strateeg om aan je water te voelen dat ‘een dagje op de hei’ geen recht doet aan de complexe samenhang van factoren die je moet meenemen om de juiste Koers te varen.

Help, geen tijd voor strategie!

Je weet ook wel dat je plannen nooit helemaal uitkomen zoals bedacht. Zelfs als ze beter uitvallen dan gedacht levert dat (strategische) vragen op. Hoe komt dat nou? Kan ik erop vertrouwen dat het zo de komende jaren doorgaat? Waar kan ik nu mee stoppen? Wat moet ik nu beginnen? En waar moet ik de nadruk op leggen? Vragen genoeg – maar tijd?

Zie strategie als een doorlopend proces

Hoe doe je het dan wel zonder een hele afdeling aan het werk te zetten of een portemonnee te trekken om een leger slimmerds binnen te hengelen? Bij Seizoen Vijf beschouwen wij de cyclus van strategie vorming tot executie als een vol continu proces. En net zoals bij een chemisch proces borrelt er altijd wel iets – een concurrent in de problemen, een leverancier die prijzen verhoogt, een trend die opeens zichtbaar wordt. En dan hebben we het nog alleen over de buitenwereld.

Doorloop de cyclus van de 4 B’s

Onze Koers & Karakter Dynamiek geeft handvatten om het hele jaar door met je (uitvoering van) strategie bezig te zijn. Door de cyclus van de 4 B’s te doorlopen wordt strategie een levendig onderdeel van je bedrijfsvoering:

  • Doorlopend Beheersen van je strategie door heel helder te zijn in wat het bij de klant en op de werkvloer betekent en ook consequent wordt uitgevoerd
  • Continu Begrijpen wat er gaande is – zowel intern en extern om de onvermijdelijke afwijkingen te kunnen signaleren en analyseren
  • Voortdurend Beinvloeden van de 8 elementen van je Koers & Karakter Dynamiek om te testen of je strategische stappen daadwerkelijk haalbaar zijn
  • Ten slotte Besluiten wat er toch écht anders moet in de toekomst – maar wel op basis van een stevig proces waarin onder jouw leiderschap je team voortdurend wordt geprikkeld en gedwongen om met een strategische bril te kijken naar de gang van zaken.

De Koers en Karkater scan helpt je op weg

Nieuwsgierig hoe je strategievorming komend jaar anders zou kunnen? Vraag via onderstaand formulier de Koers & Karakter Scan aan. Of neem contact met ons op om van gedachten te wisselen over onze ‘Strategy as a Service’-gedachte.