Hoe een contentstrategie en een social media content kalender helpen bij het vinden van de ‘sweet spot’
Ook voor ons bij Seizoen Vijf geldt dat online zichtbaarheid enorm belangrijk is, zeker nu beurzen, events, netwerkbijeenkomsten en horeca dichtzijn. Plekken waar wij ons voor corona veel begaven en onze potentiële klanten ontmoetten. Dat moest anders, dus werk aan de winkel, in dit geval aan ons online uithangbord! Als je kijkt naar het aantal posts, artikelen, vlogs en blogs dat er gemiddeld op een dag aan je voorbijkomt dan zakt de moed je soms in de schoenen: hoe val ik als bedrijf met mijn boodschap of verhaal nog op in de menigte? en wat is dan waardevolle content? Als een kip zonder kop erin duiken is niet slim want je hebt per slot van rekening maar beperkt tijd en middelen. Wat ons heeft geholpen is een goede contentstrategie.
Ik deel graag de zeven valkuilen waar we onderweg in zijn gestapt én de mooie stappen die we hebben gemaakt om daar weer uit te krabbelen. Met ook nog wat praktische tips.
1. Als we maar regelmatig iets posten zijn we lekker bezig
Elk teamoverleg staat het weer op de agenda: heeft iemand nog wat voor op de socials of in de inspiratiemail? Zullen we dan maar dat artikel van de Harvard Business Review delen of de Masterclass gaan pushen? Zo, dan is die ook weer afgevinkt voor deze week, we zijn goed bezig! Maar is dit echt zo? Je plaatst iets omdat je een doel hebt. Het heeft ons enorm geholpen om uit de waan van de dag te stappen, scherp te krijgen wat we wilden bereiken met onze content en daar gericht mee aan de slag te gaan.
Tip 1: Maak een contentstrategie, gekoppeld aan je bedrijfsstrategie
Content maken zonder doel is als varen op zee zonder kompas; je hebt geen eindbestemming dus elke richting is goed. Denk dus na over wat je met de content wil bereiken. Contentdoelstellingen zijn altijd een afgeleide van de bedrijfsdoelstellingen. Dus waar ligt de drempel voor het bereiken van die doelstellingen? Zit die op naamsbekendheid, op omzet, op nieuwe klanten of juist op klantenbinding? Stel een eerste high-over doel op, zoals in ons geval, meer leads genereren. Maak van dat doel meetbare KPI’s zoals organisch verkeer op de website, conversie van traffic naar lead, het aantal afspraken dat je maakt met prospects. En bepaal hoeveel van je content moet voldoen aan dit doel, zeg 70%, zodat je regelmatig kan evalueren of je nog op koers bent.
2. Alle klanten zijn even leuk
Als je, zoals wij, nieuwsgierig van aard bent dan vind je al snel veel ondernemersvragen interessant: dus ook die van de bakker op de hoek die vraagt hoe hij kan communiceren dat zijn brood wel degelijk gezond is. Wij komen erachter dat wij beter tot ons recht komen als we meedenken over het grotere geheel van middelgrote organisaties met ambitie, die keuzes moet maken en wil doorvoeren maar er tegenaan loopt dat het soms ergens stokt. Daar willen wij graag bijspringen! De beslisser in een MT van een middelgroot bedrijf die een deuk in een pakje boter wil slaan, daar moeten we ons op richten.
Tip 2: Maak een duidelijk profiel van je klant
Maak met je team, ouderwets knippend en plakkend of in een online tool zoals Miro of Canva een profielschets van je ideale klant. Als er meerdere klantgroepen zijn maak je verschillende ‘persona’s, dit zijn archetypes van een groep gebruikers. Geef antwoord op de volgende vragen:
- Wat was de leukste klant waar je ooit voor gewerkt hebt?
- Wat is de bedrijfssector en -grootte waar die klant in werkt en wat zijn de kenmerken van die sector?
- Wat zijn de drijfveren, ambities, behoeftes de punten waar hij wakker van ligt?
- Wat is de informatiebehoefte van jouw klant in elke fase van zijn aanschafproces?
- Welk (online) gedrag laat hij zien?
Vul dit aan met interviews met (potentiële) klanten en doe uitgebreid onderzoek naar het onlinegedrag. Denk aan keywords research, website-gedrag, gegevens uit je CRM, goed-scorende pagina’s van concurrenten, etc. Hoe concreter het beeld, de taal, de woorden, de kleuren, hoe scherper je op het netvlies krijgt voor wie je eigenlijk schrijft. Wij schrijven voor ‘Petra’, ‘Harrie’ en ‘Egbert’.
3. We kunnen alles
Laatst rekende iemand voor ons uit dat we als Seizoen Vijf gezamenlijk ruim 100 jaar ervaring hebben op ongeveer elk vlak van bedrijfsvoering in ongeveer elke sector. Maar als we zouden claimen dat we alles kunnen zijn we of niet geloofwaardig of niet onderscheidend. Dus moeten we op zoek naar wat ons onderscheidend maakt. Dat zit ‘m in de verbinding die wij altijd leggen tussen strategie & mens, wat wij de Koers en Karakter Dynamiek noemen. In wie we zijn als mensen: optimistisch, creatief, analytisch. En hoe we ons presenteren met onze website, uitingen, huisstijl en productnamen zoals Schot in de Roos of Bloemkunst.
Tip 3: Laat zien waar je onderscheidend in bent
Ga op zoek naar wat jouw organisatie anders of bijzonder maakt. Je missie, hét overkoepelende verhaal van jouw merk, de daaruit voortkomende producten, je werkwijze, de manier waarop je service levert, de omgangsvormen of een bijzondere twist die je aan een product geeft. Soms is het niet één ding maar een combinatie van dingen die jouw bedrijf uniek maken.
- Waar ben jij ijzersterk in? Dit kan ook een combinatie van dingen zijn
- Voor welke klanten loop je het vuur uit je sloffen?
- Welke waarden vind jij belangrijk, wat is je bedrijfs-DNA?
- Wat typeert jouw werkwijze?
4. We hebben zo veel te vertellen
We hebben overal wel een mening over. Voor je het weet ben je overal aan het meepraten en aan het inhaken en is het voor jezelf en de buitenwereld niet meer duidelijk wat nou echt jouw verhaal is. Zo vinden wij dat je als organisatie moet doen wat je écht belangrijk vindt voor je klanten. Dat maakt de wereld een stukje mooier. Wij zijn er om directies die dit ook vinden maar niet goed weten hoe te helpen in de transitie naar een vijfde seizoen. In alles wat we communiceren benadrukken we dat impact maken is waar het om draait. En dat het kan! Ook voor middelgrote bedrijven die geen enome budgetten hebben en een batterij aan specialisten maar met ‘gewone’ mensen uit het team, met alles wat er al is.
Tip 4: Zoek naar de ‘sweet spot’: wat wordt je centrale boodschap?
Ga op zoek naar de ‘sweet spot’ van goede content, de plek waar jouw doelen, DNA en expertise aan de ene kant en de behoeftes van je doelgroep samenkomen. Hetgeen waarmee jij van betekenis gaat zijn voor je doelgroep. Als je dat eenmaal scherp hebt kun je beter toetsen of je de goede dingen doet: maak ik mijn doelgroep blij én blijf ik ook dicht bij mezelf en de oplossingen die ik te bieden heb als organisatie?
5. Interessante content ontstaat spontaan
Goede content haakt in op wat er vandaag gebeurt, het sentiment wat nu leeft. Waar! Maar wij hebben geen complete communicatieafdeling die alles in de gaten houdt en zich helemaal kan toeleggen op het schrijven, posten en reageren. Als ondernemer doen we het naast ons klant- en acquisitiewerk. Veel dingen, kwamen wij achter, zijn planbaar. Wij hebben iets met Seizoenen, en als er iets voorspelbaar is dan is het wel de opeenvolging van de seizoenen. Net als in de natuur elk Seizoen zijn eigen kenmerken heeft, zo speelt dat ook voor ondernemers. In de winter meer naar binnen gericht, met momenten van reflectie en evaluatie, in de lente met meer energie naar buiten. Dat zijn voor ons mooie haakjes om relevante content en een product als de Seizoenscan te maken.
Tip 5: Maak een mix van planbare en actuele content
Houd regelmatig een brainstorm over waar je het over wil hebben, wat er actueel is en waar je direct op moet springen en wat om een meer campagne achtige aanpak vraagt. Wijs eigenaren aan voor het schrijven van content. Plan je content zo veel mogelijk in en houd zo tijd over voor ad hoc content. Gebruik tools als Hootsuite om je content al vooruit te plannen voor de social mediakanalen.
Wij hebben zelf een handige content kalender tool ontwikkeld: een overzicht in Excell waar je doelstellingen, doelgroep, boodschappen en eigenaren in kan vullen. Je maakt heel concreet wat er wanneer gemaakt moet worden, wie je daarvoor nodig hebt en wanneer je het via de verschillende kanalen promoot. Dat helpt enorm bij het plannen en bij het evalueren of je op de goede weg zit! Kijk of het ook wat voor jou is: Download de tool
6. We willen zo graag direct ons product verkopen
We waren zo blij met onze nieuwe producten: Natuurlijke Verversing, Seizoenswissel, Bloemkunst. Leuk plaatje, sterk praatje en zenden maar! Helaas werkt het zo niet. Niet iedere ondernemer zit achter de laptop klaar om op de ‘Koop’ knop te drukken. Sommigen weten nog niet dat zij een probleem hebben waar wij een oplossing voor hebben, anderen zijn al aan het zoeken maar weten niet dat ze bij ons terecht kunnen en weer anderen hebben een lijstje met partijen waar ze uit moeten kiezen. Het helpt om voor al die verschillende fases van de klantreis content te hebben.
Tip 6: Maak content voor de verschillende fases in de klantreis
Stippel de klantreis uit voor jouw klantgroep: welke stappen maakt jouw potentiële klant voordat hij of zij besluit met jouw organisatie in zee te gaan? Maar 3% van de website bezoekers koopt direct iets op de website, die andere 97% zoekt nog informatie of is aan het vergelijken en door hoort een ander soort content bij.
- Bekendheid. Er is een ‘Wet van de zeven contactmomenten’ die zegt dat mensen een product pas kopen als er minimaal zeven keer contact geweest is tussen de verkoper en de prospect. Dat betekent dus nadenken over welke content je eerst moet weggeven om in het vizier te komen bij de klant. Een ‘whitepaper’ met verdiepende informatie over een actueel thema of 10 tips over hoe je goede content kunt maken bijvoorbeeld.
- Overweging: Als een potentiële klant al weet wie je bent maar nog twijfelt tussen jou en drie anderen partijen is weer een heel ander soort content nodig. Waar onderscheid jij je in, welke staat van dienst heb je, welke aanpak kies je? Door middel van relevante klantcases bevestig je bijvoorbeeld dat jij de juiste partner bent.
- Aanbeveling: niets werkt zo goed als een goede aanbeveling van een tevreden klant. Zorg dat je de klant helpt met zich te profileren met het succes dat je voor hem of haar hebt geboekt. De spin-off naar je eigen bedrijf volgt dan vanzelf.
7. Als je maar genoeg content maakt word je vanzelf gevonden
We zijn trots op onze website met veel blogs, cases, onze producten maar toch laten de bezoekersaantallen nog wat te wensen over. De tijd dat je vanzelf gevonden wordt als je maar veel content maakt is helaas voorbij. De tijd dat mensen een URL van je website intypen ook: 93% van alle online interacties start met een zoekmachine! Dus ook wij moeten aan de bak met SEO en SEA om beter gevonden te worden. Hetzelfde overkomt ons met onze bedrijfspagina op LinkedIn: algoritmes bepalen dat maar een heel klein deel van je volgers te zien krijgen wat je plaatst. We moeten ons verdiepen in de tips & tricks om dit te omzeilen. We kiezen ervoor om een expert in te huren die ons advies geeft.
Tip 7: Omarm onlinetechnieken om content goed over het voetlicht te brengen
- Vind een goede mix tussen SEO (organisch) en SEA (betaald adverteren) om zo hoog mogelijk op de eerste pagina, boven de vouw (hetgeen je ziet zonder te scrollen) te komen zodat (potentiële) klanten jou beter vinden.
- Bij SEO heb je niet te maken met advertentiebudgetten. Als je eenmaal gevonden wordt in Google, dan is de klik vervolgens gratis. Als je als ondernemer je online marketing zelf doet, dan hoeft SEO dus weinig te kosten: het is dan vooral een investering in tijd en moeite. Die zit ‘m in het toeschrijven van je tekst naar de woorden waar mensen op zoeken, ook al voelt dat een beetje tegennatuurlijk. Er zijn verschillende tools die je daarbij helpen zoals Semrush.
- Bij SEA betaal je om hoog in de ranking te verschijnen, het gaat wat sneller maar houdt ook op zodra je ermee stopt. Je koopt advertenties bij je zoekmachine en aangezien Google de grootste is met 90% marktaandeel loopt dit meestal via Google Ads. Als je dan eenmaal via een advertentie bezoekers naar je website trekt, zorg dan wel dat ze daar vinden wat ze zoeken anders zijn ze binnen een seconde weer weg!
Gun jezelf een goede contentstrategie
Wat we tot nu toe geleerd hebben: goede content maken loont als je weet waarom je het doet én het dan ook consequent goed doet. Van alleen maar gratis dingen weggeven word je als bedrijf niet rijk, maar van alleen maar verkooppraatjes de ether inslingeren wordt niemand blij. En hoe leuk onze productnamen ook, we worden nog niet spontaan gevonden op ‘Natuurlijke verversing’. Het is dus zoeken naar de balans tussen zenden & luisteren, geven & nemen, inspireren & verkopen, persoonlijk & online contact, organisch & betaald gevonden worden. We helpen je graag met de goede afwegingen maken!
Herken je de valkuilen, en wil je er ook uitstappen? Laat het weten! Ik denk graag met je mee.
Karine Hustinx, +31 6 51075574
Download de content kalender tool