een goede strategie ontwikkelen
gebruik ons praktische stappenplan
Een goede bedrijfsstrategie beschrijft hoe je je ambitie gaat realiseren op de middellange en lange termijn. En wel op zo’n manier dat het inspirerend is voor je medewerkers. Inspirerend omdat het van toegevoegde waarde is voor je klant, omdat het aansluit bij het DNA van de organisatie en omdat de strategie een gedragen is door het team. Het ontwikkelen van een goede bedrijfsstrategie doe je daarom altijd samen met een team van medewerkers.
Strategie ontwikkel je in jullie Strategie Werkplaats
We doorlopen de 8 stappen van de Koers & Karakterdynamiek samen met een kernteam van vertegenwoordigers uit de organisatie in een combinatie van werksessies en een online omgeving; de Strategie Werkplaats waar we informatie ophalen, ideeën delen en sessies voorbereiden aan de hand van opdrachten. Het is een intuïtieve en vooral veilige online tool, waarvoor je geen extra software hoeft te downloaden.
Met deze aanpak kom je snel en efficiënt tot een inspirerend en gedragen strategie. En daarmee zet je meteen vanaf dat 1 de eerste stap naar de realisatie van je plan. Oftewel; denken én doen. Je zult zien dat je snel veranderingen in je team merkt.
Praktisch stappenplan
Voor het ontwikkelen van je bedrijfsstrategie begin je met het definiëren van de koers; waar wil je dat de organisatie over vijf of 10 jaar staat. Daarna bepaal je hoe het karakter van je organisatie perfect in staat is om de koers te realiseren. Om te helpen hanteren wij een praktisch stappenplan hoe je een goede strategie kan ontwikkelen.
1. Diep inzicht in wat de klant wil
Stap één van de koers van je bedrijf is het afbakenen van je markt op basis van de behoefte van de klant. Wie is de klant, wat wil hij en is er voldoende potentie in deze markt? Dit is het bestaansrecht van jouw organisatie. Je organisatie overleeft alleen wanneer je de klant iets biedt wat hij wil hebben en wanneer er voldoende klanten zijn. Wij noemen dit; Klantperspectief.
2. Visie en missie hoe de klant het best te helpen
Vanuit de keuze voor de klant en het klantinzicht formuleer je de visie en missie; wat is in jullie ogen de beste manier om invulling te geven aan de behoefte van de klant. Het is het fundament voor alle overige beslissingen. Het beschrijft wat je als bedrijf voor de klant wil betekenen en hoe jij dat in hoofdlijnen wil doen. Wij noemen dit de Kernovertuiging.
3. Onderscheidend profiel zodat de klant voor jou kiest
De Kernovertuiging werk je vervolgens uit in de Positionering; hoe onderscheid je je van andere aanbieders en hoe maak je duidelijk dat dit beter is. Je benoemt het gevoel dat je de klant wil geven en de karaktereigenschappen van de organisatie die dat waarmaken. Ook dit is in de praktijk een handige toets voor alle activiteiten, besluiten en uitingen.
4. Inrichten van de inkomsten
De vorige stappen bepalen samen in feite hoe je inkomsten genereert en een financieel gezonde organisatie creëert om ook op lange termijn van betekenis te blijven. Wij noemen dit de Verdienstructuur. De inrichting hiervan zegt veel over waar je organisatie voor staat, hoe je werkt en wat de klant van jouw organisatie mag verwachten.
5. De kwaliteiten in je personeelsbestand
De eerste factor voor het definiëren van het Karakter van jouw organisatie is vaststellen welke talenten je in je personeelsbestand nodig hebt om de gekozen koers te realiseren en hoe je bestaande talenten optimaal benut. Of beter nog; hoe je die talenten kunt ontwikkelen tot meesters in hun vak. Daarom heet deze stap Meesterschap.
6. Kracht van de samenwerking versterken
Pas als individuele talenten optimaal samenwerken en zich als één man inzetten om de klant het beste te geven ontstaat er Teamspirit. De manier waarop je Teamspirit invult en aanwakkert, volgt uit de 4 elementen van je organisatie koers..
7. Creëren van voorwaarden om in te spelen op kansen
Vervolgens moet je zorgen dat je mensen de ruimte krijgen én pakken om kansen voor de organisatie te benutten, om zaken te verbeteren waar de klant van profiteert. Dit is Ondernemerschap. Je wilt een ondernemende mentaliteit zodat de organisatie zich blijft ontwikkelen en net dat laatste stapje zet om de klant echt te helpen.
8. Inrichten van processen om de plannen te realiseren
Tot slot heb je Organisatiediscipline nodig om te zorgen dat alle plannen, ideeën en verbeteringen ook daadwerkelijk gerealiseerd worden. Waarbij je kritisch blijft of alles wat je doet en hebt bedacht nog daadwerkelijk waarde toevoegt voor de klant. En zo ben je terug bij Klantperspectief.
Scan
Om te ontdekken in welk seizoen jouw bedrijf zit en dus welke focus je strategie moet hebben, hebben we de Seizoenscan ontwikkeld. De scan bestaat uit 13 vragen en met een paar dagen krijg je de uitkomst in je mailbox.
Mede door het prachtige activatieprogramma dat Seizoen Vijf voor ons ontwikkelde, wordt onze visie door alle medewerkers in hun dagelijkse praktijk gebruikt.
Werken met Seizoen Vijf levert altijd nieuwe, creatieve oplossingen die echt hout snijden.
Het gestructureerde programma van Seizoen Vijf heeft ons geholpen om focus aan te brengen en daardoor efficiënter en effectiever te werken.
De pilot marketing automation heeft geleid tot een gestructureerde aanpak van onze marketing.
Seizoen Vijf heeft ons handvatten gegeven om volgende stappen te zetten. Het was een prettige samenwerking.
Meer lezen
Het boek Op koers op karakter beschrijft de acht stappen op een heel toegankelijke en praktische manier. Ga je met ons aan de slag, dan is het boek onderdeel van de aanpak. Maar je kunt er ook zelf mee aan de slag als een ‘doeboek’.
Maak kennis met Seizoen Vijf
Drink een kopje koffie of thee met ons en kom erachter wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen.